Klimatfrågan på köksbordssvenska

För de flesta handlar klimatfrågan om vem man vill/vågar tro på eftersom de flesta inte har kunskaper i fysik, t ex om Stefan-Boltzmanns strålninglag och om grundläggande processer för långvågig strålning, vilket behövs för att kunna förstå den vetenskapliga grunden i frågan. För de flesta blir klimatfrågan i stället alltså en fråga om tro och om påverkan från politiska och ekonomiska intressen.
Att växthusgaser som vattenånga, koldioxid (CO2), metan och diverse freoner absorberar värmestrålning från jorden och påverkar jordens klimat, har varit känt i hundrafemtio år. Detta uppgår till 160-170 Watt/kvadratmeter i globalt medelvärde. Om det inte skulle vara så, alltså utan denna påverkan, så skulle jorden vara obeboelig.
Effekten på jordens klimat av de senaste två århundradenas ökning av växthusgaserna har hittills varit knappt mätbar och harmlös, ca 3-5 Watt/kvadratmeter.

Det finns alltså inte fog för tal om hot och katastrof utan hela klimatcirkusen handlar om makt över folk och över de samlade resurserna.

Läs en sammanfattande text.
http://klimatsans.com/2018/11/15/klimatangest-las-da-detta-sa-du-kan-sova-lugnt/

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s